Ανατομία της σπονδυλικής στήλης

Η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι τόσο σταθερή όσο και ελαστική, προκειμένου να στηρίζει την όρθια στάση, επιτρέποντας ταυτόχρονα την στροφή και την κάμψη. Γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη. Οι δίσκοι είναι επιρρεπής στον τραυματισμό, τον εκφυλισμό, αφού συμπιέζονται και υποβάλλονται σε στροφική παραμόρφωση όταν καθόμαστε, σκύβουμε και σηκώνουμε βάρη.

Η σπονδυλική στήλη είναι η στήλη των οστών που περνά από το κέντρο της πλάτης σας. Τα οστά αυτά λέγονταν «σπόνδυλοι» και είναι εικοσιτέσσερις. Οι δίσκοι, οι οποίοι αποτελούν αιτία προβλημάτων για τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Με απλά λόγια ο δίσκος είναι ένα μαλακό μαξιλαράκι που λειτουργεί ως αποσβεστήρας κραδασμών μεταξύ των οστών.

Οι δίσκοι έχούν μια μοναδική ανατομία και εάν την κατανοήσετε θα καταλάβετε γιατί πονά αρχικά η πλάτη σας καθώς και τη βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει το SPINEMED®

Το εξωτερικό τοίχωμα κάθε δίσκού ονομάζεται «δακτύλιος». Είναι φτιαγμένο από χόνδρους και , όπως συμβαίνει με το κάτω άκρο της μύτης σας είναι αρκετά στέρεο. Το εσωτερικό τον δίσκου είναι ωστόσο αρκετά μαλακό και ονομάζεται «πηκτοειδής πυρήνας». Ο πηκτοειδής πυρήνας αποτελείται από μια μαλακή ουσία σαν τζελ, είναι εύπλαστος, μαλακός, αλλά και ασυμπίεστος.

Σπονδυλική Στήλη

Όπως βλέπετε το εξωτερικό μέρος , δηλαδή ο χόνδρος, μπορεί να σχιστεί εύκολα. Μερικές φορές συμβαίνουν μικροκακώσεις που προκαλούν μικρές σχισμές. Με τον καιρό το εξωτερικό τοίχωμα του δίσκου αδυνατίζει και παθαίνει πρόπτωση. Τότε γίνεται διάγνωση ως πρόπτωση του δίσκου. Σε άλλες περιπτώσεις και ιδιαίτερα αν έχετε υποστεί τραυματισμό ο δίσκος σχίζεται ξαφνικά και σε βάθος. Εάν η σχισμή φτάσει έως τον δακτύλιο τότε ο πυρήνας που είναι σαν ζελέ μπορεί να γλιστρήσει προς τα έξω .Αυτό ονομάζεται κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ορισμένοι το ονομάζουν «ρήξη του δίσκου».

Και στις δύο περιπτώσεις είτε έχετε διόγκωση δίσκου είτε κήλη, ο τραυματισμένος δίσκος ενδέχεται να ασκήσει πίεση στην σπονδυλική στήλη. Γι’αυτο τον λόγο προκαλείται ο πόνος που αισθάνεστε στην μέση και αντανακλάται συχνά στους γλουτούς και στα πόδια.

Υπάρχει ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τους δίσκους. Από το 25° έτος περίπου οι δίσκοι σας δεν αιματώνονται. Οι σπόνδυλοι που βρίσκονται στην σπονδυλική σας στήλη αιματώνονται. Στην πραγματικότητα, όλα, σχεδόν τα οστά που βρίσκονται στο σώμα σας τρέφονται μέσω ενός δικτύου αρτηριών. Αυτός είναι ο λόγος που αποκαθίστανται τα οστά που έχουν σπάσει . Εν τούτοις , δεν υπάρχει ανάλογη πηγή θρεπτικών συστατικών για, τους δίσκους των ενηλίκων. Η έλλειψη αιμάτωσης είναι αυτή που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία των κακώσεων των δίσκων. Αυτό εξηγεί άλλωστε και το λόγο για τον οποίο οι δίσκοι εκφυλίζονται ή φθείρονται, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα είδος κάκωσης τον δίσκού .Αυτό συμαίνει ότι, μετά το 25° έτος είναι πολύ δύσκολο να εισέλθουν στον τραυματισμένο δίσκο τα θρεπτικά συστατικά και τα κύτταρα που είναι απαραίτητα για την ίαση. Συνεπώς, σε αντίθεση με τα οστά σας, ένας δίσκος δεν θεραπεύεται από μόνος του.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, όπως προαναφαίραμε σε αντίθεση με άλλα τμήματα του σώματος, δεν διαθέτουν δίκτυο αιμοφόρων αγγείων για να τρέφονται. Εξαρτώνται από υγρά πλούσια σε οξυγόνο και θρεπτικά υλικά που μετακινούνται από τα υπερκείμενα και υποκείμενα οστά. Η ανταλλαγή των υγρών εξαρτάται από τη διαφορά πίεσης μεταξύ του εσωτερικού των δίσκων και των αιμοφόρων αγγείων των γύρω οστών. Όταν ελαττώνεται η πίεση στο εσωτερικό του δίσκου, εισέρχονται σ’ αυτόν υγρά και θρεπτικά υλικά. Γι’ αυτό το λόγο κάθε διαδικασία θρέψης και αναγέννησης του δίσκου πραγματοποιείται όταν ξαπλώνουμε, οπότε οι δίσκοι αποφορτίζονται. Ωστόσο ο μηχανισμός αυτός δεν είναι επαρκής και, καθώς μεγαλώνουμε, ο δίσκος εκτίθεται σε χρήση και φθορά μεγαλύτερες από την ικανότητά του να επουλώνεται και να αναγεννάται. Τα στρώματα του περιφερικού δακτυλίου αποδυναμώνονται και μπορούν να συμβούν τραυματισμοί.

Ο νωτιαίος μυελός είναι μια προέκταση του εγκεφάλου που εκτείνεται ως το ύψος του πρώτου οσφυϊκού σπονδύλου (Ο1) όπου και καταλήγει σε μια δέσμη νεύρων. Κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, 31 ζεύγη νεύρων εκφύονται από το νωτιαίο μυελό, τα οποία εξυπηρετούν όλα τα τμήματα του σώματος, μεταφέροντας αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο και πληροφορίες από τον εγκέφαλο στους μύες. Η κίνηση του σώματος, και οι αισθητηριακές λειτουργίες, εξαρτώνται από αυτές τις πληροφορίες οι οποίες διέρχονται από το νωτιαίο μυελό. Κάθε εξατομικευμένη νευρική ρίζα εξέρχεται από το σπονδυλικό σωλήνα μέσα από ένα χώρο που καλείται μεσοσπονδύλιο τρήμα.

Οι 24 σπόνδυλοι, οι 23 μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα 31 ζεύγη νωτιαίων νεύρων, οι 140 μύες που προσφύονται στους σπονδύλους, μαζί με τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους χόνδρους συναποτελούν μια πολύπλοκη κατασκευή και το κάθε ένα από τα παραπάνω μπορεί να είναι πιθανή αιτία πόνου ή προβλήματος στη μέση. Η κάτω οσφυϊκή χώρα υφίσταται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην κίνηση και επομένως είναι συνήθως η περιοχή που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.