Αιτίες

  • Πόνος στα Χέρια

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από παθήσεις του Αυχένα περιγράφουν συχνά πόνο στην περιοχή των χεριών και κυρίως στους ώμους στο επάνω μέρος του αγκώνα και στην περιοχή του καρπού. Αυτός ο πόνος προέρχεται από τον ερεθισμό των νεύρων που ξεκινούν από τον Αυχένα και διακλαδίζονται στο χέρι.

  • Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα που ακολουθεί τις παθήσεις της αυχενικής μοίρας. Είναι ο πόνος που προέρχεται από τη δυσλειτουργία των αρθρώσεων, των μαλακών μορίων και των νεύρων που σχετίζονται με τον αυχένα.

  • Σύνδρομο του κομπιούτερ

Ο πόνος στον Αυχένα και τα προβλήματα που προκύπτουν θεωρείται από τις πιο κοινές παθήσεις της σημερινής εποχής. Πολλοί πιστεύουν ότι η αύξηση της ενασχόλησης με τα κομπιούτερ είναι ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης του ποσοστού με Αυχενικό πρόβλημα.

  • Ρήξη των δακτυλίων

Μια ξαφνική κίνηση μπορεί να προκαλέσει μικρή ρήξη στο σκληρό εξωτερικό τοίχωμα (τον δακτύλιο) τον δίσκου. Οι γειτονικοί σύνδεσμοι μπορούν επίσης να διαταθούν. Εφόσον οι δακτύλιοι και οι σύνδεσμοι περιέχουν νευρικές ίνες πόνου, μια ρήξη μπορεί να προκαλέσει πόνο.

  • Διογκωμένοι δίσκοι

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση μπορεί να κάνει τον δίσκο να χάσει τα υγρά του και να εκφυλιστεί νωρίτερα από τον φυσιολογικό. Καθώς ο δίσκος φθείρεται, το εσωτερικό ζελοειδές κέντρο του ξεκινά να διογκώνεται και καθώς συμπιέζει τον εξωτερικό δακτύλιο προκαλεί πόνο.

  • Δίσκοι με κήλη

Ένας από τους πιο δραματικούς τραυματισμούς στην οσφυϊκή μοίρα είναι η κήλη τον δίσκου. Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός εξασθενεί τους δακτυλίους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πίεση που προέρχεται από το κέντρο τον δίσκου. Κάποιες από αυτές τις στοιβάδες σπάνε και ο δίσκος διογκώνεται σχεδόν σαν παλιό λάστιχο σε σπασμένη ζάντα. Αν όλες οι στοιβάδες σπάσουν, το εσωτερικό ζελοειδές υλικό εξέρχεται και αυτό ονομάζεται κήλη. Μερικές φορές μια ξαφνική κίνηση μπορεί να προκαλέσει ρήξη των δακτυλίων και το στρίμωγμα του πυρήνα μέσα στο σπονδυλικό κανάλι. Εάν η νευρική ρίζα συμπιέζεται από το υλικό του δίσκου τότε συχνά εμφανίζεται πόνος, μούδιασμα και αδυναμία στις περιοχές που νεκρώνονται από την αντίστοιχη ρίζα ενώ ο πόνος στην περιοχή της μέσης δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα.

  • Ισχιαλγία

Οποιαδήποτε εσωτερική καταστροφή τον δίσκου μπορεί να επιφέρει την αίσθηση έντονου πόνου στη μέση. Μία διόγκωση ή μια κήλη μπορεί να πιέσει τα νεύρα και τον σπονδυλικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να το αισθανθείτε αυτό σαν ισχιαλγία. Ο πόνος μπορεί να αντανακλάται στους γλουτούς, στους μηρούς και συχνά στον γαστροκνήμιο και τον άκρο πόδα. Η αίσθηση μπορεί επίσης να μοιάζει σαν μούδιασμα, κάψιμο ή γαργάλημα κατά μήκος της πορείας τον νεύρου. Αυτό συνήθως προκαλείται από ερεθισμό κάποιας νευρικής ρίζας τον ισχιακού νεύρου στη σπονδυλική στήλη, συχνά, λόγω συμπίεσης από δίσκο ή από εκφυλιστική νόσο.

  • Εκφυλισμένοι δίσκοι

Ακολουθώντας επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, οι δίσκοι αφυδατώνονται, σχηματίζουν ουλώδη ιστό και εκφυλίζονται με αποτέλεσμα την απώλεια της απορροφητικής τους ικανότητας. Η πίεση ασκείται στα οστά και στις αρθρώσεις οδηγώντας σε αρθρίτιδες (σύνδρομο Facet) και συχνά προκαλεί ανυπόφορους πόνους. Η άρθρωση που έχει αρθρίτιδα είναι ασταθής και οι μύες της περιοχής είναι σε τάση για να σταθεροποιήσουν τα χαλαρά τμήματα με αποτέλεσμα την αύξηση τον σπασμού και ακόμα μεγαλύτερου πόνου. Η υπερβολική κίνηση μπορεί να ερεθίσει τις ανάντεις και κατάντεις αρθρικές αποφύσεις και προκαλεί μηχανικό πόνο από την αρθρίτιδα των αρθρώσεων. Τελικά, ο ίδιος ο εκφυλισμένος δίσκος μπορεί να φλεγμαίνει και να προκληθεί μηχανικός πόνος. Στα τελευταία στάδια της σπονδυλικής εκφύλισης, οστεόφυτα από την εκφυλιστική διαδικασία μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση γνωστή ως Σπονδυλική Στένωση. Το σπονδυλικό κανάλι γίνεται στενό και πιέζει τις νευρικές ρίζες προκαλώντας πόνο και νευρογενή δυσλειτουργία στα πόδια.

  • Σπονδυλική στένωση

Ο όρος οσφυϊκή στένωση αναφέρεται σε οποιαδήποτε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Οι αιτίες είναι πολλές. Η πιο συχνή είναι η εκφύλιση, η οποία ουσιαστικά συμβαίνει σε ολόκληρο τον πληθυσμό προχωρημένης ηλικίας, σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετική κλινική σημασία. Μια άλλη αιτία της στένωσης είναι η διολίσθηση ενός σπονδύλου πάνω σε άλλον με μετατόπιση τον σπονδυλικού σώματος και σαν συνέπεια έχει τη στένωση τον σωλήνα. Αυτή η διολίσθηση ονομάζεται σπονδυλολίσθηση. Ομοίως, η σπονδυλολίσθηση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, οι πιο συνηθισμένες είναι εκφυλιστικές και τραυματικές. Άλλες αιτίες είναι το τραύμα και συγγενείς ανωμαλίες. Πρώτον, η φθορά και η ρήξη προκαλεί υπερτροφία στις αρθρώσεις και στις ανάντεις και κατάντεις αρθρικές αποφύσεις. Αυτή μπορεί να είναι ανάλογη της εκφύλισης και του οιδήματος άλλων αρθρώσεων του σώματος. Δεύτερον, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος του σπονδυλικού σωλήνα, ο ωχρός σύνδεσμος, υφίσταται υπερτροφία, και στρέβλωση. Τρίτον, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να διογκωθούν οπισθίως προς το σωλήνα ή να υποστούν κήλη. Τέταρτον, όπως προαναφέρθηκε, ο σπόνδυλος μπορεί να ολισθήσει μπροστά. Τελικά, αυτές οι αλλαγές μπορούν να υπερταθούν σε ένα εκ γενετής στενό σωλήνα.

  • Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα ή η αρθρίτιδα επηρεάζει σχεδόν όλους μας μετά την ηλικία των 60. Η υπερφόρτιση, ο τραυματισμός και το πέρασμα των χρόνων μπορεί να προκαλέσουν αργή αλλοίωση τον χόνδρου. Οι δίσκοι ανάμεσα στους σπονδύλους καταλήγουν να είναι φθαρμένοι και τα διαστήματα μεταξύ των οστών στενεύουν. Επιπλέον μπορούν να δημιουργηθούν οστεόφυτα. Σταδιακά η σπονδυλική στήλη χάνει την ευκαμψία της. Οι σπονδυλικές αρθρώσεις ή οι ανάντεις και κατάντεις αρθρικές αποφύσεις τρίβονται μεταξύ τους καθώς τα διαστήματα μεταξύ των οστών στενεύουν.